Welk energielabel heeft mijn huis?
Welk energielabel heeft mijn huis?
Veel van de vijf miljoen huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, heb in de eerste 2 maanden van dit jaar een voorlopig energielabel per post thuis gestuurd gekregen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost ...enkele euro's tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro.
Waarom een energielabel?
Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. Je ziet hier een voorbeeld van een energielabel.
Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel
Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan je woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.
Lage lening voor woningverbetering (energiezuiniger, toekomstbestendig en duuzaam)
Misschien bent u door het energielabel na gaan denken over het verbeteren en energiezuiniger maken van uw woning.
Wanneer u uw woning energiezuiniger, toekomstbestendig of duurzaam wilt maken kunt u wellicht gebruik maken van de stimuleringslening Woningverbetering van de gemeente Veere.
Dit is een lening met een looptijd van 10 jaar tegen 1% rente. De hoogte van de lening is minimaal 5.000 euro en maximaal 15.000 euro.
Check hier welk energielabel jouw huis heeft!
https://www.zoekuwenergielabel.nl/
Contact
KVK: 20141859
BTW-identificatienummer: NL001705851B89
06-14725427